Naar aanleiding van de 60ste verjaardag van Lucien Posman (°1952) namen we begin 2012 het koorwerk op van de laatste tien jaar uit zijn oeuvre. Een zoete oogst, gerijpt door vakmanschap en artistieke diepgang. Grand cru. Het is onze tweede Posman-CD.

De eerste CD, Some Blake works, was uitsluitend samengesteld uit werken op tekst van de dichter William Blake (1757-1827). De auteurs van de nieuwe CD zijn diverser: nog steeds Blake- zijn grote liefde – maar daarnaast andere namen uit de wereldliteratuur zoals Hölderlin, Rilke, de bijbel. Meer talen ook. En instrumenten erbij.

De eerste CD hebben we gepresenteerd toen de componist vijftig werd. De tweede werd voorgesteld op het concert op 22 maart 2012, toen Posman zestig werd. De Hogeschool Gent, met zijn afdeling School of Arts – waar Lucien Posman aan de muziekafdeling een leidende functie heeft – was sponsor en leverde diverse musici die als docent of (ex) student aan de hogeschool verbonden zijn.

De cd-opname werd mee mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning door de Vlaamse Overheid.

opname: januari 2012, Miryzaal van School of arts - Koninkllijk Conservatorium, Gent

PHAEDRA, In Flanders Fileds, DDD92074

http://www.phaedracd.com/product_info.php?cPath=21&products_id=153

CD bestellen bij Aquarius: 20 €  (België) of  22 €  (Europa)

Enkele reacties na de voorstelling van de CD op 22 maart 2012:

"…Ik weet wat het kost aan energie, deskundigheid en artistiek inzicht van zangers en dirigent. Maar de inspanning was zeer terecht besteed: het werk van Lucien verdient dat absoluut, en hoe!... "  Vic Nees (componist)

"Laat me u vooreerst mijn grote bewondering uitdrukken voor het opmerkelijk hoge artistieke niveau waarop Aquarius musiceert. ... De moeilijkheidsgraad en meticuleus toegewijde uitvoering van de werken op het Aquarius-repertoire is me niet ontgaan; evenmin de superbe kwaliteit van de composities van L. Posman, van wie ik vroeger al regelmatig werk kon beluisteren ten tijde van de Rode Pomp. Maar wat me vooral opviel was de loepzuivere intonatie en de veeleisende zangtechnische discipline die noodzakelijk is om zo'n geëquilibreerd, kristalhelder klankbeeld te bereiken. …"  Johan Vandenbossche (gewezen VRT-producer)

"…Mooi vind ik de wijze waarop je, net als Blake, je waarheden helder maar relativerend en met een zekere nuchterheid aan de luisteraar voorhoudt. De muziek zelf verrast door haar veelzijdigheid: directheid, treurnis, vreugde, ontgoocheling , de vele menselijke emoties allemaal aanwezig, en anderzijds: een afstandelijkheid eigen aan de rijpe musicus…Ook hoop ik dat je muziek internationaal de weerklank vindt die ze verdient. Roland Coryn (componist) …De muziek was zo duidelijk en warm - zo direct en origineel - ik ben benieuwd naar de cd …" Marc Van den Borre (koorleider)

"…Ik heb genoten van de prachtige muziek en van het schitterend koor ! sublieme combinatie …Een volle zaal ! Dit kunnen we in Gent goed gebruiken ! " Eddy Vanoosthuyse (klarinettist, docent Hogeschool Gent)

"…Het is zo een verademing MOOIE hedendaagse muziek te horen…Je hebt ook een eigen idioom gevonden: je bent herkenbaar…"  Zeger Vandersteene (tenor)

" …Bij het begin van elk stuk zag ik iedereen weer op het puntje van zijn stoel gaan zitten om goed te zien en te horen wat er nu weer voor verrassends kwam…Je schrijft prachtige muziek, Lucien!..." Griet Nuytinck

" Ik was…behoorlijk onder de indruk moet ik zeggen. Niet alleen door de grote opkomst … maar nog meer door de mooie vertolkingen van jouw werken, waarin je jouw meesterschap toont in het componeren voor koor en stem…een heel boeiend, verrassend en afwisselend oeuvre…" Geert Dhondt (docent Hogeschool Gent, directeur Muziekacademie Deinze)

"…Ik ben verschoten van de absolute schoonheid waarmee Aquarius uitpakte. Heel, heel, heel mooi. … Toen ik mijn kinderen naar school bracht, praatten we nog wat na over het concert. Taha (8j.)zat vooraan, en zijn ogen blonken: 'een prachtig concert. De Tyger vond ik het mooiste, met die clavecimbel'. Ik vroeg: hebben jullie de tekst gevolgd? Natuurlijk! zegden ze. Yassine (10j.): 'heeft nonkel Lucien dat allemààl gecomponeerd? '..."  André Posman (broer van Lucien Posman)

Recensie:

Gerard Scheltens in het tijdschrift ' Luister:'

'Voor de zestigste verjaardag van Lucien Posman werd deze cd met vocale muziek uitgebracht. In Noord-Nederland is deze Gentse componist vrijwel onbekend, maar dat is onterecht. Luister maar naar ‘Welcome stranger to this Place’, een kerstcantate op gedichten van William Blake. Een eclectisch of, zo het boekje wil, postmodernistisch werk dat onbeschaamd put uit de hele muziekgeschiedenis, maar er toch een geheel eigen geluid van maakt waarin virtuoos met de tonaliteit wordt gespeeld. Een combinatie van gretige verbazing en houvast zoekende vervreemding, zoiets. Posman heeft een subtiel oor voor poëzie. Dat blijkt uit zijn keuze voor Rilke (Wilder Rosenbusch, Hölderlin (An die Parzen), Blake Ode to the seasons en The Tyger) en de delen uit de Carmina Burana. Het zijn werken voor koor of klein ensemble met als gemeenschappelijk kenmerk een naadloze eenheid van tekst en muziek, ondanks de variëteit aan stemmingen. De uitvoeringen zijn meesterlijk, vocaal perfect en diep doorvoeld en ook heel mooi opgenomen. Laat ik eerlijk zijn: ik had van tevoren niet gedacht dat ik door deze muziek zo gegerepen zou worden.'

   
© ALLROUNDER